F. Paer: Clorinda v&nbsp Jeruzalémě, Dido v&nbsp Kartágu a Európa na&nbsp Krétě

Hudební léto v Jezeří 2017
jezeri_2017web
  2017-07-29 17:00

  Státní zámek Jezeří  |  Horní Jiřetín, Česká republika

Legendární ženy v hudebním světě
Výběr z kantát Ferdinanda Paera

Petr Koudelka - režie
Anna Hlavenková – soprán
Alena Hönigová – fortepiano

Ferdinando Paer (1771–1839)

Sonata I. B dur - Allegro
 
Clorinda
Giunto a la Tomba
Kantáta pro soprán a fortepiano na verše Torquata Tassa
Grave - Larghetto - Moderato - Lento non troppo
 
Dido
Závěrečný recitativ a árie Dido z opery La Didone
...................................................................
 
Sonata I. B dur - Larghetto
 
Európa
Europa in Creta - Kantáta pro soprán s doprovodem pianoforte
Allegro agitato - Recitativ - Largetto - Allegro
 
 
Zvláštní hrou náhody se dostaly do dramatické blízkosti tři ženy, které známe z historických a bájných dějů. Clorinda, Saracénka z bojů o Jeruzalém v době křížové výpravy, kartáginská královna Dido a Európa, unesená Diem na Krétu. Tři ženy – tři lamentace nad nepříznivým osudem. A také tři milostné příběhy, plné vášně a tajemství.
Ferdinando Paer určitě netušil, jak inspirující budou jeho kantáty ještě v 21. století. Že Jeruzalém bude i po tisíci letech stále stejně žhavou půdou jako kdysi a moře kolem Kréty budou nepochopitelně brázdit čluny v Diových stopách .
Kam jsme se to dostali? Dnes jsme se stali i turisty, kteří se nebojí přesvědčit, že Jeruzalém je stále městem nekonečného konfliktu, nebo že Kartágo bylo zničeno, ale zachovalo si svou velkolepost v troskách.
Zavedeme vás ke hrobu Clorindy, k ruinám Kartága a za těžce zkoušenou Európou. Při vší tragice lamentací si zachovejte nevinnost zvědavců, kteří tudy rádi procházejí. Co všechno tu najdeme? Kdo se rád seznamuje s neuvěřitelnými dramaty mýtů a historie, ten se do budoucnosti umí dívat s nadějí.
Petr Koudelka

 

Italský skladatel rakouského původu Ferdinando Paer byl blízkým přítelem knížete Františka Josefa Lobkowitze a pravidelným hostem na zámku Jezeří.
Seznámili se na přelomu století ve Vídni, kde byl již tehdy Paer znám jako mladý talentovaný operní skladatel. Zde také poznal svou budoucí manželku Francescu Riccardi, která zde získala angažmá jako operní primadona. S ní se také později jako kapelník a skladatel zúčastnil několika operních produkcí na zámku Jezeří. V roce 1802 se stal kapelníkem drážďanské opery a v několika letech se mu podařilo naplnit naděje saského kurfiřta Bedřicha Augusta III.a pozvednout tamější divadlo k jeho někdejší slávě. Poznal zde také svou budoucí manželku, tehdejší primadonu drážďanské opery, Francescu Riccardi. S ní se také jako kapelník a skladatel zúčastnil několika operních produkcí na zámku Jezeří. Roku 1806 přerušil své angažmá u saského kurfiřta a odešel na pozvání Napoleona do Poznaně, později ho následoval do Paříže, kde se stal kapelníkem italské opery. Roku 1831 se stal členem Akademie krásných umění a o rok později královským kapelníkem. Napsal 55 oper, které byly za jeho života neobyčejně úspěšné; jeho nejslavnější opera Agnese udělala hluboký dojem na Stendhala, Berlioze nebo Chopina, v Paříži též vyučoval Liszta.

 

Email:
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Adresa:
Státní zámek Jezeří
Česká republika

 

Mapa:


 

Všechny termíny:


  • 2017-07-29 17:00

Powered by iCagenda