O Květnovských hudebních slavnostech, varhanách od sv. Michaela a tónu h

big bang

s Ivetou Houfovou Rabasovovou, starostkou Blatna

25. 8. 2022

To je kultura na mezinárodní úrovni: Já, která žiji v Itálii, adoptuji píšťalu z pozdně barokních varhan kostela sv. Michaela v severočeské obci Blatno, abych spolufinancovala jeden zajímavý projekt.
To je závěr mého rozhovoru se sympatickou energickou Ivetou Houfovou, která je osm let starostkou Blatna. Květnovské hudební slavnosti, třídenní festival za účasti špičkových mezinárodních hudebníků z České republiky, Německa a Švýcarska, se v tomto krušnohorském městečku (má cca 550 obyvatel) koná již počtvrté. A program je pestrý.

Tuto náročnou akci pořádá obec Blatno pod vedením Ivety Houfové Rabasové za podpory Německo-českého fondu budoucnosti, Ústeckého kraje, Ministerstva kultury ČR a Fondu kultury ČR a pak v neposlední řadě s důrazem na mezinárodní rozsah akce kulturního oddělení kantonu Basilej, odborné komise pro hudbu.
Na nelehké organizaci tohoto festivalu se podílejí nadšení místní obyvatelé. A právě mezi těmito dobrovolníky nachází starostka Iveta morální podporu, jak s uspokojením zdůrazňuje.
Peníze samozřejmě nejsou potřeba jen na samotný hudební festival. Pozdně barokní kostel sv. Michaela archanděla stále čeká na kompletní rekonstrukci a nové využití. Kostel, který se již po desetiletí jen zřídka používá k bohoslužbám, je na dobré cestě k přeměně na žijící kulturní centrum (jak se již děje během hudebního festivalu): výstavní síň, místo pro prezentaci místních řemeslných umění, jako je například paličkování, dějiště workshopů, koncertů a středisko setkávání.
A pak varhany stejného stáří jako kostel, o jejichž pohnuté historii jsem vám vyprávěla v jednom z dřívějších blogů. Po rekonstrukci kostela budou připraveny k instalaci. To zaručuje renomovaný německý restaurátor varhan Kristian Wegscheider, který je již částečně opravil. A jak bylo zmíněno na začátku, k financování může přispět každý adopcí varhanních píšťal. Já jsem si rezervovala píšťaly k tónu h.

Wolftraud de Concini