Yasmin Golshani

Yasmin GolshaniÍránská malířka Jasmin Golshani se narodila v Německu, kde její otec působil jako profesor historie. Vyrůstala v Íránu, kde také vystudovala malířství na Alzahra University v Teheránu. V roce 1996 odjela do Evropy, kde absolvovala nejprve bakalářské studium na Université Paris VIII Vincennes-Saint Denis a poté magisterské studium na Sorbonně.
V letech 2004–2005 byla stipendistkou programu UNESCO-Aschberg pro umělce. Dále absolvovala stipendijní pobyt nadace Civitella Ranieri v mezinárodní rezidenci pro umělce v Umbrii, byla stipendistkou The American Foundation a residenční umělkyní v Umbertide v Itálii.
K centrálním tématům tvorby Yasmin Golshani patří labyrint, jako symbol hledání nových cest i ztraceného domova, perská mytologie, ale také íránská současnost (např. instalace ONE THOUSAND AND ONE TIES, 2002–2003). Projekty jako THE EYES (1997–2000) nebo THE WOMAN byly motivovány osudy obětí složité politické situace v Yasminině rodné zemi.
Svou poslední výstavu zaštítěnou Novým sdružením pražských umělců věnovala svému nedávno zesnulému otci. Mistrovskou malbu zde kombinuje s oblíbenými „tajemnými krabičkami“, novinovými výstřižky a nově též s tradičními perskými látkami.
https://www.yassigolshani.com/